Minusta

Kuka olen?

Olen palava yhdistysaktiivi ja kulttuuriaktivisti. Minulle tärkeitä asioita ovat kulttuurin edistäminen, lasten ja nuorten puolustaminen ja eriarvoistumisen ehkäiseminen. Haluan tehdä töitä kestävämmän, oikeudenmukaisemman ja hauskemman Helsingin puolesta! Asun Koskelassa, ja täällä upeaa ovat lähimetsä ja ihmiset.

Tausta

Olen kotoisin Pyhtäältä, Kymenlaaksosta, metsän ja meren tuntumasta. Meri tuli tutuksi ja rakkaaksi lapsena, koska perheen kanssa vietettiin merellä kesäisin paljon aikaa. Osa perheen elannostakin tuli merestä, äiti järjesti työkseen rahteja laivoihin, isä kalasti. Vapaa-aikana käytin paljon myös metsissä, sienessä ja marjassa. Pihalla kasvatettiin ruokaa omiksi tarpeiksi. 15-vuotiaana punkkarina lopetin lihan syömisen, ja sillä tiellä olen edelleen.

Kävin lukion ja ammattikoulun Kotkassa, sitten suuntasin Helsinkiin opiskelemaan kirjallisuutta. Opintojen alkuvaiheessa olin töissä kokkina Vanhalla ylioppilastalolla ja Lasipalatsin mediakeskuksessa olin käynnistämässä Kirja kerrallaan -palvelua. Järjestöelämän pyörteisiin pääsin sukeltamaan yliopistolla kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestön Putkinotkon hallituksessa.

Vuonna 2000 lähdin opiskelijavaihtoon Pariisiin Sorbonne Nouvelleen. Pariisi veti puoleensa ja jäin sinne lopulta melkein seitsemäksi vuodeksi. Pariisin vuosinani tein opiskelijavaihdon jälkeen työharjoittelun Yvelines Langues -kielikoulussa ja urakoin Helsingin yliopiston Kotimaisen kirjallisuuden maisteriopinnot loppuun. Kun löysin Paris Jussieu -yliopistolta kirjallisuudentutkija Julia Kristevan työhuoneen, päätin hakea hänen ohjaukseensa jatko-opiskelijaksi. Tein Kristevan ohjauksessa DEA-tutkinnon Tekstien ja semiotiikan laitokselle. Pariisissa tein opintojen ohella monenlaista työtä av-kääntäjänä, Suomikoulun opettajana, kokkina ja joulupukin tulkkitonttuna. Pariisin Suomalaisen osakunnan hallituksessa olin myös monta vuotta mukana.

Sitten suunta vei Suomeen. Palattuani kotimaahan 2007 pääsin Nuoren Voiman Liittoon ensin tuottajaksi ja tiedottajaksi, sitten toiminnanjohtajaksi. NVL:ssä pääsin toteuttamaan monenlaisia projekteja, novellien esiin nostamisesta väittelykoulutukseen, Suomen kiertueista eurooppalaisiin yhteistyöhankkeisiin. Vakitöiden ohessa tein EACEA:lle Luova Eurooppa -hakemusten arviointilausuntoja ja opiskelin lisää, kävin järjestöjohtamisen täydennyskoulutuksen ja suoritin johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Löysin puolison ja muutimme Koskelaan 2012. Kävimme Pride-koulutuksen ja menimme naimisiin 2015. Ryhdyimme 2016 sijaisvanhemmiksi ihanalle vauvalle, jonka kanssa saamme edelleen jakaa arkeamme. Sijaisvanhemmuus vei myös Uudenmaan sijaisperheet ry:n hallitukseen muutamaksi vuodeksi.

Nuoren Voiman Liitossa kehittelimme yhdessä uutta koko tekstialan yhteistä taloa Helsinkiin. Olin mukana perustamassa Tekstin talo – Textens hus ry:tä 2019 ja toimin puheenjohtajana ensimmäiset vuodet kunnes vuonna 2022 minut valittiin Tekstin talon toiminnanjohtajaksi. Vuonna 2023 pääsimme muuttamaan uuteen Tekstin taloon Suvilahteen, Leipätehtaan naapuriin.

Vuonna 2020 iskenyt korona vei koko kulttuurialan kuilun partaalle. Rajoitukset iskivät kulttuuriin paljon kovemmin kuin moneen muuhun alaan. Tapahtumarajoitukset olivat alkuun tarpeen, mutta pikkuhiljaa rajoittaminen alkoi tuntua ylimitoitetulta. Vuonna 2021 kulttuurialan tyytymättömyys nousi, alkoi liikehdintä. Perustimme Mitta on täysi -työryhmän, jonka voimin järjestimme 3.6.2021 massiivisen Mitta on täysi -mielenosoituksen. Osittain samalla porukalla teimme uuden manifestaation Ovet auki 3.2.022. Syksyllä 2024 pistimme pystyyn kulttuurin leikkauksia vastustaneen Sakset seis! -kampanjan, jossa keräsimme allekirjoituksia adressiin ja järjestimme mielenosoituksen Kansalaistorilla 5.12.2024.

Asun Koskelassa. Yhdessä muutaman muun asukasaktiivin kanssa ryhdyimme järjestämään vuonna 2018 Koskelan kyläjuhlia. Ajatuksena oli yhdistää asukkaita ja luoda yhdessä kaupunkikulttuuria muuten melko uinuvaan ja palveluttomaan kaupunginosaamme. Kyläjuhlia on nyt järjestetty jo viitenä vuonna ja juhlien ympärille perustimme 2022 Koskelan kyläyhdistyksen, jonka hallituksessa olen edelleen mukana.


Minä vihreänä vaikuttajana


Olin ollut pitkään rivijäsenenä ja äänestäjänä, mutta välillä petyin siihen, ettei puolue tuntunut minusta riittävän ponnekkaasti toimivan kulttuurin hyväksi. Puolueen arvot olivat silti minulle ne oikeat ja syvimmät – luonnon monimuotoisuuden puolustaminen, ilmastonmuutoksen torjuminen ja vesistöjen suojelu.

Keväällä 2021 minua pyydettiin vihreiden kuntavaaliehdokkaaksi. Suostuin ehdokkuuteen. Vaalityötä en ehtinyt mielenosoituskiireiltäni tekemään, mutta sain silti 168 ääntä ja paikan Kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunnan Nuorisojaoston varajäsenenä.

Vuosina 2022-23 sain olla mukana Vihreiden kulttuuripoliittisessa työryhmässä, jossa muotoiltiin Vihreille uusi kulttuuripoliittinen ohjelma. Puoluekokouksiin olen osallistunut 2022-2024 Arabian, Käpylän ja Viikin vihreiden eli tuttavallisemmin AKV:n edustajana. Alueellisen AKV:n lisäksi olen valtakunnallisen Kulttuurivihreät ry:n jäsen.

Neljä vuotta luottamustoimessa ja aktiivisesti mukana vihreiden toiminnassa on ollut opettavaista. Olen oppinut poliittisesta järjestelmästä, kaupungin päätöksenteosta ja ajankohtaisista aiheista eri sektoreilla. Palo on nyt entistä kovempi: haluan edelleen vaikuttaa myös kansalaisjärjestöissä ja aktivistina mutta myös päätöksenteon kautta. Keväällä 2025 toivon pääseväni kulttuurivihreänä valtuustoon.

Miksi olisin hyvä valtuutettu?

Ajattelen, että keskeisimmät ehdotukseni kulttuurin edistämisen, lasten ja nuorten puolustamisen sekä segregaation ehkäisemisen parissa tekisivät Helsingistä paremman kaupungin meille kaikille. Uskon, että osaamiseni ja asiantuntemukseni juuri näillä osa-alueilla auttaa merkittävästi niiden edistämisessä. Olen myös riittävän uusi, tarpeeksi aktivisti mutta sopivasti järjestelmää jo tunteva, jotta aito muutos on mahdollista. Mutta kysyin asiaa myös muilta, tässä joitakin vastauksia!

”Laura on perusteellinen ja perehtyy asioihin” -äiti

”Laura uskaltaa puhua ja esiintyä” -isä

”Laura on kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta” -puoliso

”Olen tuntenut Lauran 25 vuoden ajan. Jo opiskeluaikoina ymmärsin, että Laura on poikkeuksellinen vastuunkantaja ja aloitteellinen toiminnan ihminen, joka saa tuloksia aikaan. Hän on omistautunut yhteiskunnan hyvinvoinnille, oikeudenmukaisuudelle ja kulttuurille. Lauralla on avarakatseinen asenne, hän on päättäväinen, ja hänellä on suuri sydän lapsia, kulttuuria ja tasa-arvoista kohtelua kohtaan. Laura tekee kaikkensa, että jokainen saa äänensä kuuluviin ja on mukana päätöksenteossa. 

Minulla on täysi luottamus siihen, että Laura pystyy saamaan aikaan positiivisia muutoksia ja edistämään yhteistyötä eri tahojen välillä. Näin hän on aina tehnyt. Hän on avoin eri näkökulmille ja kuuntelee. Lauralla on palava intohimo ajaa eteenpäin asioita, jotka ovat hänelle lähellä sydäntä. Lauran osaamista ja sitoutumista tarvitaan!”

– ystävä Janetta

”Laura on vastuullinen, suoraselkäinen ja lahjakas organisaattori, joka tekee ideoista totta. Lauran toimissa näkyy laaja, sivistynyt ja oikeudenmukainen katsanto yhteiskuntaan ja paikallisuuteen. En ole tavannut toista ihmistä, jossa yhdistyy kirkas ajattelu, uutteruus, tehtäviin sitoutuminen ja lisäksi ilolla tekeminen.”

-Miira Sippola, teatteriohjaaja, kanssakumppani Mitta on täysi -mielenilmausten järjestämisessä



Ollaan yhteydessä!

Email: laura.serkosalo@gmail.com

Vaalilupaukseni 2025

Olen allekirjoittanut seuraavat vaalitavoitteet:
Helsingin seudun pyöräilijöiden vaaliteesit
Naisjärjestöjen keskusliiton vaalitavoitteet
Suomen luonnonsuojeluliiton lähimetsäsitoumuksen
Lastensuojelun keskusliiton Ääni lapselle -teesit
Ilmastolupauksen talvien suojelemiseksi
Intbaun teesit kaupunkitilan laadusta
Setan kunta- ja hyvinvointialuevaalitavoitteet
Greenpeacen Puolet parempaa -sitoumuksen
Sumudin vaalilupauksen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *